MANASTIRI
SVETI NAUM

Područje u kome se nalazi Sv. Naum je jedno od najlepših na Ohridskom jezeru. Prekrasno zelenilo ovog predela, romantično ostrvce okruženo izvorima Crnog Drima, prostrana pješčana plaža, sam manastir i panorama koja se ukazuje sa uzvišenja na kome je izgrađen, čine ovo mesto jednim od najprivlačnijih meta turista.
Manastir Sv. Naum izgrađen je na steni iznad jezera, odakle se pruža nezaboravni pogled na Ohridsko jezero i okolne planine. Prvobitni manastir Sv. Arhanđela Mihaila izgradio je 900. godine na ovome mestu kao svoju zadužbinu slovenski prosvjetitelj Naum Ohridski, učenik braće Ćirila i Metodija i savremenik i saradnik Klimenta Ohridskog. Naum je ovdje 910. godine i sahranjen.

LJUBOSTINJA

Zadužbina srpske kneginje Milice, u koju se ona povukla nakon što je predala presto svome sinu, manastir Ljubostinja je smešten u neposrednoj blizini Trstenika i jedne od najstarijih banja na području Srbije, Vrnjačke banje. Nadomak ovog srednjevekovnog manastira protiče Ljubostinjska reka, pa lokacija manastira deluje gotovo nestvarno.
Istorija manastira navodi podatak da je kneginja Milica dala da se izgradi njena zadužbina godinu dana pre Kosovske bitke, 1388. godine, a da je manastir Ljubostinja završen 1405. godine. Prema jednoj legendi, kneginja Milica je želela da sagradi svoju zadužbinu koja će biti daleko od svega i od svih, jer je naslutila veliki poraz koji se zbio samo godinu dana po početku gradnje manastira Ljubostinja.
Carica Milica je i sahranjena u svojoj zadužbini, a uz nju je sahranjena i monahinja Jefimija, to jest Jelena Mrnjavčević, supruga despota Uglješe Mrnjavčevića.

OSTROG

Manastir je smešten uz skoro vertikalnu liticu, visoko na planini Ostroška greda.  Posvećen je Svetom Vasiliju Ostroškom. Gornji manastir se nalazi na 900 metara nadmorske visine i naslonjen je na visoku stenu,  a jednim delom je uvučen u prirodna udubljenja. Sastoji se od dve crkvice pećinskog tipa i one predstavljaju glavnu spomeničku vrednost duhovne kulture. Donja crkvica je posvećena vavedenju presvete Bogorodice, a gornja Časnom krstu. Živopisane su 1667. godine.
Manastir je osnovao hercegovački mitropolit Vasilije u 17. veku.
Copyright © 2013 by FENIX international  ·  All Rights reserved  ·  E-Mail: office@fenix037.co.rs
Design: de.Luk
37000 Kruševac, Vece Korčagina 53
Tel.   +381 37 443 022
Mob. +381 65 543 00 23
Fax.  +381 37 35 43 022
email: office@fenix037.co.rs